Újévi fogadalom

fogadalom1.jpgNem emlékszem, hogy bármikor is újévi fogadalmat tettem volna, így nem tudom, mennyire tartottam volna ki egy ilyen elhatározás mellett. Az egészséges táplálkozást, a mozgást, és a cukor elhagyását sem kötöttem jeles napokhoz, a legjobb időpont mindig a döntés megszületésének pillanata. Ám vannak, akiknél működik (kutatások szerint az emberek 75-80%-a nem tartja be ezeket a fogadalmakat) ez a fajta szilveszteri „új kezdet”. A leggyakoribb újévi fogadalmak listáját - a dohányzás elhagyása mögött - a „lefogyok”, „fittebb leszek”, „csökkentem a stresszt az életemben” típusú elhatározások vezetik. Mélyen rögzült szokások, szenvedélyek, életmód változtatása tehát az elsődleges cél, ami azt jelenti, hogy nem elég egy egyszeri, nagy elhatározás. Naponként kell küzdeni a cél felé haladva.

Kutatások szerint az újévi fogadalmukat 2 év után is betartókra az alábbi volt jellemző:

  1. pozitív gondolkodás (meg fogom tudni csinálni- minden fejben dől el) 
  2. reális, de a komfortzónánkon kívül eső célok megfogalmazása
  3. értékelni a részeredményeket is
  4. elkerülni a visszahúzó környezetet
  5. a fokozatosság volt jellemző céljaikra, nem gyors sikert hajszoltak
  6. kapcsolat hasonló célokért küzdő emberekkel (bátorítás, motiváció)

El kell fogadnunk, hogy a szokások megváltoztatása eleinte egy kényelmetlen, nehéz, küzdelmes folyamat. Érdemes megbarátkozni a küzdelemmel! Ha néha nem tudjuk maradéktalanul betartani a fogadalmunkat, vagy egy kicsit visszaesünk, azt ne a visszavonhatatlan kudarc jeleként értelmezzünk (és a könnyebb utat választva feladjuk a harcot), hanem egy pillanatnyi állapotnak.

Az akaraterőnk is megfáradhat, bár engem az elért sikerek mindig tovább motiválnak. Nekem a motivációs képek, az "ilyen volt-ilyen lett" fotók/történetek is segítenek. Nyitottam egy füzetet, ahol gondosan vezetem a megtett kilométereket, edzéssel töltött időket, a súlyom, és a testméreteim alakulását. Talán ez motivál leginkább. Igyekszem betartani a következő négy szabályt:

1. Soha ne hagyd ki a hétfőt!

2. Eddz minimum 3x egy héten!                  

3. Ne teljen el 3 nap edzés nélkül!

4. Soha ne add fel!

Érdemes kitapasztalnia, megalkotnia mindenkinek a rászabott módszereket. Szerintem az eddigi legdurvább tanács, amit súlyfelesleggel küszködőknek adtak: „Motivációra van szükséged a fogyáshoz? Egyél a tükör előtt! Meztelenül.” Biztosan van, akinél pont ez működik…

A „bárcsak…” általában nem hoz eredményeket. A nulladik – és evidens – lépés, hogy EL KELL KEZDENI! …és minden lépéssel előrébb leszel. Lehetséges, hogy egy kialakult személyiség – amely szokások halmazából áll – átnevelje magát és gyökeresen megváltozzon? Az agyi plaszticitást – az agy változásra való képességét – kutató tudósok egyre jelentősebb eredményeket tudnak abban felmutatni, hogy képesek vagyunk új dolgok elsajátítására, akár idősebb korban is. Ha a viselkedésünkre visszatérünk, akárhogy is nézzük, a reakcióink döntő többsége szokásokon alapul, úgyhogy ha változtatni szeretnénk, akkor ezeket a szokásokat kell kicserélni újakkal. Át kell nevelni az agyunkat, a régi szokásokról az újakra. Az agyunkat szép következetesen képesek vagyunk “átszoktatni” új dolgokra, először csak kisebb mértékben, de később egyre nagyobb eredményeket elérve. Óriási közhely, de van benne igazság: MINDEN AGYBAN DŐL EL. Az akaraterő fejlesztésénél – pláne egy életmódváltásban - fontos még a napi (de minimum heti háromszori) rendszerességgel végzett fizikai aktivitás, amely olyan hormonokat szabadít fel a testben, amelyek növelik az önbizalmunkat és az önértékelésünket is. Hajrá!!!

"A legerősebb izmod és a legnagyobb ellenséged az elméd. Tréningezd!"